Zdrowie to najcenniejsza i najbardziej krucha rzecz w naszym życiu. Należy o nie dbać przez cały czas, nie tylko wybiórczo. Oprócz regularnej dawki ruchu naszemu organizmowi powinniśmy dostarczać również odżywczych produktów żywieniowych. Które z nich jak najczęściej muszą się znajdować na naszym talerzu?
Aby nasz jadłospis dostarczał nam wszystkiego, czego potrzebujemy, by mieć siły do działania i cieszyć się dobrym zdrowiem, na naszym talerzu muszą być obecne węglowodany, białka oraz tłuszcze. Te pierwsze powinniśmy czerpać z produktów pełnoziarnistych, jak chleb, makaron czy ryż, a także kasz, które są tak popularne w naszej rodzimej kuchni. Dobrymi źródłami białka są natomiast jajka, białe sery, rośliny strączkowe, orzechy oraz chude mięso i ryby. Zdrowe tłuszcze to te nieprzetworzone, jak olej słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Możemy używać ich do smażenia lub dodawać do sałatek. W zdrowej diecie obecne muszą być również owoce i warzywa. Im będzie ich w naszych posiłkach więcej, tym lepiej.
Nasze potrawy możemy wzbogacać produktami, które, choć objętościowo niewielkie, mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zaliczamy do nich różnego rodzaju superfoods, jak spirulina czy jagody goji. Ich cena może jednak przewyższać budżet standardowej rodziny. Dlatego zamiast nich warto sięgać po znacznie tańsze produkty, które od lat obecne są na polskich stołach, jak len mielony właściwości tego proszku są nieocenione. Wspomaga on prawidłową perystaltykę jelit, chroni żołądek, poprawia stan skóry i włosów.