Wagi sklepowe – użytkowanie i jak często powinny być oddawane do serwisu?

Wagi sklepowe to podstawowe wyposażenie działalności handlowej ( np. sklepy spożywcze) oraz przemysłowej. Wybór odpowiedniego rodzaju wagi zależny jest od stanowiska, na którym będzie ona używana, częstotliwości użycia oraz produktów, które będą niż ważone. Wyróżnia się kilka rodzajów wag, m.in. wagi samoobsługowe czy wagi proste i kontrolne. 

Prawidłowa konserwacja wag

Wagi sklepowe muszą posiadać legalizację. Jej dowodem jest tabliczka znamionowa montowana na urządzeniu, która informuje, iż towary ważone są z konkretną precyzją. Wszystkie wagi zalegalizowane przed 20 kwietnia 2016 roku posiadają naklejkę z czarną literą „M” umieszczoną na zielonym tle. Wagi wyprodukowane po tej dacie posiadają dowód legalizacji w postaci litery „M” umieszczonej w prostokątnej ramce. Wagi sklepowe muszą być regularnie legalizowane. Druga kontrola jakości musi odbyć się przed upływem 3 latach. Autoryzacja wtórna musi odbyć się przez autoryzowany punkt naprawy wag posiadający odpowiednie uprawnienia, tak jak np. serwis, o którym mowa na stronie https://www.kaspo.com.pl/serwis/. Regularny przegląd techniczny i dbanie o poprawną legalizację wagi sklepowej zapewni poprawne jej działanie przez dłuższy czas.

Strefa Wiedzy
O Strefa Wiedzy 402 artykuły
Znalazłeś się właśnie w strefie wiedzy. Zanurkuj w oceanie ciekawych informacji, pasjonujących artykułów i przydatnych, życiowych porad!

Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


piętnaście + 15 =