Białko to jeden z najważniejszych składników odżywczych. Niewiele osób wie, że jego odpowiednia podaż ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, gdyż bierze ono udział w prawie wszystkich procesach w nich zachodzących. Z tego artykułu dowiesz się jaką rolę pełni w ciele człowieka, a także jakie produkty są najlepszym źródłem białka.
Jedną z podstawowych funkcji białka jest budowa nowych tkanek, a także odbudowa starych. Ponadto, wspiera ono procesy regeneracji mięśni i ran. Kolejno, bierze udział w biosyntezie ciał odpornościowych, co przekłada się na jego udział w walce z drobnoustrojami. Białko ma również ogromne znaczenie przy utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej całego organizmu oraz prawidłowego nawodnienia, a także uczestniczy w procesie pozbywania się toksyn z organizmu. Zbyt mała jego podaż w diecie może doprowadzić do hamowania procesów trawienia, a także niedożywienia, którego konsekwencje mogą być bardzo poważne.
Biorąc pod uwagę procesy, które odbywają się przy udziale białka, warto zadbać o jego odpowiednią ilość w codziennych posiłkach. Jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka jest nabiał tj. mleko, masło, ser, śmietana etc.. Bardzo ważna jest jakość takich produktów, dlatego też warto zapoznać się z ofertą dostępną na stronie: https://polandfood.com.pl/.
Wśród innych pokarmów, bogatych w białko, wymienić należy: ryby, jajka, mięso, orzechy, kasze i wiele innych. Warto jednak pamiętać, że białko zwierzęce jest dużo lepiej przyswajalne przez ludzki organizm niż białko roślinne.