Jak przygotować pączki?

Dom i wnętrze
strefa-wiedzy
Jak przygotować pączki?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pączki to jedne z najlepszych wyrobów, jaki można wykonać z ciasta drożdżowego. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad, aby pączki wyszły miękkie i puszyste. Tradycyjnie serwuje się podczas karnawału oraz na Tłusty Czwartek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać je samodzielnie w domu w dowolnym czasie.

Przygotowanie pączków krok po kroku

Przygotowanie pączków rozpoczyna się od zrobienia zaczynu drożdżowego. Musi on bardzo dobrze się spienić i zwiększyć swoją objętość. Jajko trzeba utrzeć z 4 żółtkami oraz 2 łyżkami cukru na puszystą pianę. Mąkę należy przesiać do miski i wlać do niej gotowy zaczyn, a następnie dołożyć do niej przygotowaną wcześniej pianę. Kolejnym krokiem jest wyrobienie ciasta, do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Na sam koniec należy dolać roztopione i ostudzone masło oraz 2 łyżki spirytusu.

Gdy wszystkie składniki ponownie się połączą ciasto trzeba odłożyć w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować na nieduży placek i dużą szklanką wyciąć kółka, które trzeba rozłożyć na stolnicy lub blacie i pozostawić na kolejne 30 minut. Pączki należy smażyć na gorącym oleju przez około 2 minuty na złoty kolor. Gdy wystygną za pomocą rękawa cukierniczego można napełnić je dowolnym nadzieniem. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub lukrem. W dużych zakładach cukierniczych oraz piekarniach wykorzystuje się specjalne urządzenie, jakim jest maszyna do pączków, która umożliwia wytwarzanie dużej ich ilości w krótkim czasie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wybrać formę opodatkowania?
Jak wybrać formę opodatkowania?
Wielu przedsiębiorców rozpoczynających swoją działalność gospodarczą, zastanawia się, jaki wybrać rodzaj opodatkowania, aby zbyt mocno nie zasilać konta Urzędu Skarbowego, […]