Do czego wykorzystuje się preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie?

Środki ochrony roślin i użyźniania podłoża w którym rosną stosowane w gospodarce to nie tylko odpowiedź na rosnące zakwaszenie gleby i degradację środowiska. Są to środki, które znaczącą ograniczają chemizację rolnictwa i stanowią alternatywną opcję dla konwencjonalnie używanych środków ochrony roślin.

W jakim celu są one stosowane ?

Preparaty rolnicze używa się przede wszystkim po to, aby:

– zapewnić uprawianym roślinom odpowiedni poziom bezpieczeństwa przed patogenami,

– stworzyć korzystne warunki do wegetacji,

– zwiększyć zdolność do przyswajania przez rośliny minerałów,

– zapobiegać gniciu gleby,

– polepszyć warunki próchnicotwórcze gleby,

– przywrócić równowagę mikrobiologiczną gleby,

– zapobiegać gromadzeniu się w glebie związków azotu,

– wspomagać nawożenia roślin.

Czy środki mikrobiologiczne są bezpieczne?

Produkty te z powodzeniem można stosować zarówno w ogródkach przydomowych, jak i tych na działkach oraz w szklarni czy nawet w doniczkach. Są one w pełni bezpieczne zarówno dla środowiska, jak i stosujących je osób, dlatego są odpowiednie także dla amatorskich upraw krzewów, drzew czy warzyw.

Mają one w pełni naturalny skład. Ich coraz powszechniejsze stosowanie pozwala na ograniczenie chemizacji rolnictwa. W efekcie zarówno gleba, jak i uprawiane w niej rośliny są zdrowsze.

Strefa Wiedzy
O Strefa Wiedzy 470 artykułów
Znalazłeś się właśnie w strefie wiedzy. Zanurkuj w oceanie ciekawych informacji, pasjonujących artykułów i przydatnych, życiowych porad!

Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


cztery × 5 =