W kuchni znajduje się wiele sprzętów gospodarstwa domowego. Niektóre używane są codziennie, inne okazjonalnie. W związku z tym rozmieszczone są w różnych miejscach pomieszczenia, by zapewnić ergonomię i komfort pracy, a ich położenie planowane jest z wyprzedzeniem. Pod uwagę warto wziąć również rodzaj gniazdek. Wyróżniamy je ze względu na ich specyficzne cechy, np. miejsce umieszczenia, stopień ochrony czy dodatkowe funkcje. Popularnym rodzajem są gniazda blatowe kuchenne.
Gniazdka blatowe to rodzaj gniazdek elektrycznych, które zakładane są w lub na blacie roboczym. Mogą przybierać formę pionowych lub poziomych paneli, które można umieścić pod powierzchnią stołu. Kiedy nie są używane można je szybko schować za pomocą jednego kliknięcia, dzięki czemu stają się niewidoczne. Takie rozwiązanie sprawdza się przede wszystkim w nowoczesnych, minimalistycznych kuchniach.
Tego rodzaju gniazdka znajdują również zastosowanie jeśli kuchnia wyposażona jest w wyspę. W każdej z tych sytuacji zapewniają estetyczne wykończenie, które jest jednocześnie bardzo funkcjonalne. Mają zatem wymiar dekoracyjny, jak i użytkowy.
W przypadku pomieszczeń kuchennych warto również zadbać o takie gniazdka elektryczne, które mają optymalny poziom ochrony. Ze względu na dużą wilgotność sprawdzają się tutaj przede wszystkim modele ze stopniem ochrony IP44, czyli tzw. gniazdka bryzgoszczelne. Przy podłączaniu wrażliwego sprzętu elektrycznego należy również zadbać o zasilacze z ogranicznikiem przepięć klasy D.