Niezbędne wyposażenie każdej kuchni

Dom i wnętrze
strefa-wiedzy
Niezbędne wyposażenie każdej kuchni
Potrzebujesz ok. 6 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia określana jest często mianem serca domu. To tam przygotowuje się posiłki dla siebie oraz najbliższych, często spędzając też wspólnie czas. By w pełni cieszyć się tym pomieszczeniem trzeba jednak odpowiednio je wyposażyć. Czego nie może tam zabraknąć? 

Duże AGD i meble

Jak w przypadku większości przestrzeni w domu, tak i kuchnię trzeba zacząć planować od największych gabarytowo sprzętów. Wynika to z faktu, że wymuszą one niejako to jaki będzie układ całego pomieszczenia, a poza tym są to najdroższe punkty w kontekście wyposażenia tego miejsca, więc powinno się od tego rozpocząć, by uniknąć potem niespodzianek. Niezbędna będzie oczywiście lodówka z zamrażarką oraz kuchenka z piekarnikiem. Pamiętajmy też by zamontować nad palnikami okap, gdyż w przeciwnym razie będziemy mieli duży problem z utrzymaniem czystości oraz wywietrzeniem tego pokoju.

Obecnie nieodzowna wydaje się również zmywarka, która znacznie ułatwia zarówno codzienne funkcjonowanie, jak i sprzątanie po większych spotkaniach rodzinnych czy z przyjaciółmi. Oczywiście w kuchni potrzebne są dopasowane meble – musi się tam znaleźć wiele zamykanych szafek, w których będziemy przetrzymywać zarówno różne przedmioty, jak i produkty spożywcze, które wymagają suchego oraz przyciemnionego miejsca. Dodatkiem do nich będzie blat, który posłuży w tym pomieszczeniu jako miejsce robocze. 

Mniejszy sprzęt

Poza większym AGD z pewnością będzie potrzebna dość duża ilość mniejszego sprzętu, choć ten można dobierać z czasem i zależnie od potrzeb. Niezbędny będzie jednak czajnik elektryczny do podgrzewania wody, a także mikser, bez którego trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek większe gotowanie. Warto zainwestować również w blender, który umożliwi przygotowanie wielu koktajli, sosów czy nawet kremowych zup. Wiele osób nie wyobraża sobie też funkcjonowania bez tostera oraz opiekacza, a w każdym domu z pewnością cenny okaże się ekspres do kawy, dzięki któremu będziemy mogli w prosty i szybki sposób rozbudzić się rano swoim ulubionym napojem. 

Noże i deski

Pod kątem rzeczy stricte użytkowych podstawą w gastronomii jest zestaw noży kuchennych. Można je kompletować pojedynczo lub sięgać po gotowe kombinacje, lecz warto mieć zarówno mniejsze, jak i większe wersje. Niektóre z nich mają też specjalne ząbki, a inne są proste i taka konstrukcja ma absolutny sens, gdyż każdy z nich będzie przydatny do czegoś innego. Trzeba zatem zaopatrzyć się zarówno w drobne noże, które umożliwią nam obieranie warzyw, ale i większe, dzięki którym będziemy mogli pokroić chleb czy mięso.

Pamiętajmy przy okazji o ostrzałce, gdyż z czasem będą się one tępić, co bardzo utrudni nam codzienne czynności. Oczywiście potrzebne będą również deski do krojenia i tutaj także powinno się wybrać przynajmniej dwie, a najlepiej kilka różnych. Na pewno dla zdrowia i higieny lepiej mieć oddzielny model do oprawiania surowego mięsa oraz drugą deskę do innych rzeczy. Na rynku dostępne są różne wersje, natomiast najbardziej popularne są te drewniane oraz plastikowe.

Naczynia

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni są naczynia do gotowania. Po pierwsze powinien to być zestaw kilku garnków, najlepiej różnych rozmiarów. W tych mniejszych szybko coś podgrzejemy, a większe przydadzą się na przykład podczas przygotowywania zupy lub innych większych dań. Konieczne będą też dobrej jakości patelnie wmf, gdyż wiele czynności kulinarnych wymaga podsmażenia. Także tutaj dostępne są różne warianty, więc jeżeli dużo gotujemy to można dobrać je pod kątem tego co najczęściej przygotowujemy. Jeśli wiemy, że będziemy rzadko z nich korzystać to można sięgnąć po tak zwane patelnie uniwersalne, które nadają się do wielu podstawowych potraw.

Z myślą o pieczeniu oraz duszeniu, przede wszystkim mięsa, z pewnością trzeba sięgnąć po naczynia żaroodporne, które będziemy mogli bez obaw włożyć do piekarnika. Miłośnicy słodkości powinni się także zaopatrzyć w blachy, dzięki którym będą mogli przygotować wypieki. Wreszcie poza naczyniami do gotowania niezbędne będą również te do podawania dań, więc przyda się serwis, najlepiej złożony z talerzy zwykłych, mniejszych oraz głębokich, dzięki czemu będzie można podać nawet trzydaniowy posiłek z zupą, daniem obiadowym oraz deserem. 

Akcesoria

W momencie w którym będziemy mieli w czym gotować, musimy też zadbać o wszelkie akcesoria potrzebne do mieszania, przekładania czy nakładania dań. Podstawowe gadżety tego typu to duże łopatki, łyżki, chochle oraz szczypce. Zależnie od potrzeb możemy kompletować niezliczoną ilość takich akcesoriów, choć wielu osobom wystarczy tych kilka elementarnych. Będą one pomocne zarówno przy samym gotowaniu, jak i podczas sprawnego serwowania potraw na talerzach. Tego typu przybory są często drewniane lub metalowe, bądź ewentualnie plastikowe, choć przy tych ostatnich trzeba oczywiście uważać pracując w wysokim temperaturach.

Z myślą o odcedzeniu makaronu lub umyciu warzyw i owoców, w żadnej kuchni nie powinno też zabraknąć durszlaka. Pamiętajmy również o tym, że potrzebujemy czegoś czym będziemy jeść, więc koniecznie należy się zaopatrzyć w widelce, noże oraz łyżki, w tym także w mniejszych wersjach deserowych. Warto postawić tutaj na dobrą jakość i wybrać sztućce villeroy&boch, które będą się elegancko prezentowały i posłużą nam przez długi czas. 

Miski i pojemniki

Element wyposażenia o którym można czasem zapomnieć, skupiając się na innych naczyniach czy przyborach, lecz trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie w kuchni bez rzeczy, który umożliwią nam przechowywanie produktów oraz ich obrabianie. W miskach nie tylko trzymamy półprodukty gotowe do gotowania, ale również mieszamy sosy, przygotowujemy sałatki czy wyrabiamy ciasto. Niezbędne będą także pojemniki, gdyż wiele rzeczy spożywczych należy otworzyć i przesypać następnie z oryginalnego opakowania, by przetrzymywać je w optymalnych warunkach i zachować ich właściwości. Przydadzą się też dodatkowe pojemniki spożywcze na przechowywanie gotowych dań, które chcemy umieścić w lodówce lub zabrać potem ze sobą do pracy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Najważniejsze podzespoły koparek
Najważniejsze podzespoły koparek
Najważniejszym elementem każdej koparki jest umieszczone na wysięgniku ramię zakończone łyżką. To właśnie ono wykonuje najcięższą pracę i jest najbardziej […]