Herbaty – ich rodzaje i różnice w zaparzaniu

Herbata to napój przygotowany z liści Camellia sinensis, wiecznie zielonego krzewu pochodzącego z tropikalnej i subtropikalnej Azji. Po wodzie herbata jest najczęściej spożywanym napojem na świecie.

Obecnie dostępnych jest wiele różnych rodzajów herbaty, w tym biała, zielona, żółta i oolong, ale wszystkie pochodzą z tego samego gatunku rośliny – Camellia sinensis. Różnica między tymi rodzajami herbat sprowadza się do sposobu ich przetwarzania po zebraniu liści z krzewu, a także ich parzenia np. w wyniku użycia podanych akcesoriów, jak ze sklepu https://ha-herbatykawy.pl/pl/c/Zaparzacze-do-herbaty-i-ziol/84.

Herbata czarna

Jest to herbata o ciemnej barwie, zwykle o mocniejszym smaku niż herbata zielona. Wytwarzana jest z liści i pączków rośliny Camellia sinensis, która pochodzi z Azji. Czarne herbaty mogą być fermentowane lub niefermentowane. Do najbardziej znanych czarnych herbat należą Assam, Darjeeling i Ceylon.

Herbata zielona

Zielone herbaty są zbierane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości i suszone, więc ich liście nie są utlenione tak bardzo jak inne rodzaje herbaty. Herbaty zielone mają więcej antyoksydantów i mniej kofeiny niż inne rodzaje herbat.

Herbata biała

Biała herbata jest produkowana z pączków i młodych liści, które zostały uszkodzone, aby zapobiec utlenianiu, dzięki czemu zachowują bladozielony kolor i oryginalne właściwości smakowe.

Herbata Oolong

Herbata Oolong jest częściowo utleniana podczas produkcji, co nadaje jej smak, który znajduje się gdzieś pomiędzy herbatą zieloną a czarną, ale bliżej herbaty czarnej.

O Strefa Wiedzy 908 artykułów
Znalazłeś się właśnie w strefie wiedzy. Zanurkuj w oceanie ciekawych informacji, pasjonujących artykułów i przydatnych, życiowych porad!

Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


szesnaście + pięć =