Wino to trunek, który ma wielu swoich fanów. Mówi się, że lampka czerwonego wina wypita codziennie, pozytywnie wpływa na zdrowie. Trudno się z tym nie zgodzić. Jednak nie zawsze można trafić na smaczne wino kupione w sklepie. Na większość z nich trzeba wydać duże pieniądze. Czy nie lepszym sposobem jest produkcja własnego wina? W domowych warunkach, ze swoich owoców? Wina owocowe są bardzo smaczne i nie zawsze muszą być słodkie. Wszystko zależy od proporcji, z jakich przygotuje się wino. Można zatem w domowych warunkach eksperymentować i czekać na efekt. Nie od dziś wiadomo, że to, co zostało przygotowane samodzielnie, smakuje najlepiej.
Chcąc przygotować wino domowej roboty, należy zaopatrzyć się w potrzebny sprzęt. Między innymi będzie to duży baniak na wino, butelka z zamknięciem pałąkowym (w której wino najlepiej fermentuje), lejek, korek oraz rurkę fermentacyjną. Sam sprzęt jednak nie jest jedyną rzeczą, którą należy dobrze skompletować. Należy pamiętać o przygotowaniu najlepszych składników, bez których wino nie wyjdzie. Muszą to być odpowiednie owoce (wiśnie, aronie, winogron), drożdże na wino, czy naturalny środek do klarowania wina. Początkowo należy z przygotowanych owoców wycisnąć moszcz. To niezbędny i pierwszy element, dzięki któremu powstanie wino. Do moszczu dodajemy drożdże i pozostawiamy całość w zamkniętej butelce na kilka dni. Do tak przygotowanej bazy należy dodać wodę, cukier i pożywkę dla drożdży. Po kilku tygodniach możemy już cieszyć się swoim własnym, domowym winem.