Prawidłowe rozłożenie sztućców na stole potrafi przysporzyć problemów, ile domów, tyle reguł i przekonań. Jeśli nie chcemy jednak popełnić rażących błędów i zrobić świetne wrażenie na naszych gościach, powinniśmy zapoznać się z zasadami stosowanymi od lat w eleganckich restauracjach i na spotkaniach biznesowych. Wywodzą się one z dworów królewskich oraz szlacheckich i wpisują się w ogólnie przyjęte zasady savoir-vivre.
Podstawowe reguły dotyczące ułożenia widelca po lewej, a noża i łyżki po prawej zna praktycznie każdy. Problemy zaczynają się w momencie, gdy organizujemy przyjęcie, podczas którego podane będzie więcej różnorodnych potraw (np. w trakcie wigilii lub wesela). Główna zasada mówi, że sztućce powinny być ułożone w kolejności identycznej z kolejnością podawania potraw. Zaczynamy zawsze od strony zewnętrznej, a na kończymy na bezpośrednim sąsiedztwie talerza. Po lewej stronie powinniśmy najpierw ułożyć widelec do przystawki, później, w zależności od potrzeby, widelec do ryb, a na samym końcu ten do dania głównego. Podobnie jest z prawą stroną, najpierw widelczyki do owoców morza, potem łyżeczki do herbaty, łyżka do zupy i kolejno noże do przystawek, ryb i dania głównego. Dodatkowo widelec zawsze powinien być skierowany ząbkami w górę, a nóż ostrzem do talerza. Jeśli serwujemy deser, stosowne elementy zastawy powinny spoczywać powyżej talerza, prostopadle do reszty sztućców. Według zasad widelczyk musi znaleźć się bliżej gościa i ma być skierowany w prawo, a łyżeczka w lewo.