Obecnie w Polsce branża gastronomiczna przeżywa rozkwit, konsumenci coraz chętniej zamiast gotować samodzielnie stołują się na mieście, przez co zapotrzebowanie na nowe lokale jest całkiem spore. Jednak, aby mieć pewność, że nasza restauracja będzie nam przynosił profity, należy zainwestować w odpowiedni sprzęt już na starcie.
Prawdziwym hitem branży gastronomicznej ostatnich lat jest piec konwekcyjny, będący znacznie bardziej uniwersalnym sprzętem niż tradycyjne piece. Z jego pomocą nawet mniej doświadczony kucharz jest w stanie wyczarować dania, których nie powstydziłyby się najwykwintniejsze restauracje. Piec ten jest szczególnie przydatny w lokalach gastronomicznych, które posiadają w swojej ofercie dużo dań z mięsem w roli głównej. Idealnie sprawdzi się on też do duszenia i pieczenia warzyw, przygotowywania sosów czy pieczenia ciast. Jego ogromna zaletą jest też funkcja samodzielnego czyszczenia. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk a piec wejdzie w tryb myjący, bez żadnej ingerencji ze strony pracownika. Jeżeli w karcie naszej restauracji chcemy posiadać też dania typu fast food, wówczas koniecznie musimy zaopatrzyć się w specjalne frytkownice gastronomiczne. Jest to urządzenie znacznie bardziej wydajne niż standardowy, domowy sprzęt tego typu. Frytkownica może być łączona przez cały dzień a olej i tak nie ulegnie przepaleniu. Do smażenia dań wykorzystywana jest tutaj specjalna, przemysłowa frytura, wykonana z mieszanek olejów roślinnych. Przyrząd służyć nam będzie nie tylko do frytek, ale też smażenia mięs czy warzyw.