Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie poranka bez wypicia aromatycznej kawy. Zawarta w niej kofeina doskonale bowiem pobudza organizm, a także zwiększa koncentrację, co przydaje się w ciągu dnia. Od dawna najchętniej wybierana jest kawa Arabica (stanowi 70% światowej produkcji), ponieważ odznacza się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Kupimy ją bez problemu m.in. w poszczególnym sklepie internetowym: https://mkfresh.pl/kawy.
Arabica to gatunek kawy uprawiany przede wszystkim w krajach Afryki oraz Ameryki Południowej – między zwrotnikiem koziorożca a zwrotnikiem raka. Ziarna charakteryzują się zielonkawym kolorem i podłużnym kształtem, a dodatkowo posiadają jasną, lekko falowaną bruzdę na samym środku. Zawierają wyraźnie mniej kofeiny od odmiany typu Robusta (1-1,7%), choć jest to w ogromnej mierze uzależnione od metody parzenia. Po przyrządzeniu omawiana kawa ma złożony, ale jednocześnie stosunkowo łagodny i kwaskowaty smak. Nie znajdziemy tutaj z pewnością nadmiernej goryczy, co dla większości osób jest niewątpliwą zaletą. Nierzadko w trakcie spożywania napoju da się wyczuć nutę czekoladową (ewentualnie czekoladowo-orzechową), która stanowi swoistą kropkę nad i. W przeciwieństwie do Robusty, Arabica nie drapie w gardle ani nie pozostawia po sobie ziemistości na języku.