Otwierając własną pizzerię, nie można polegać tylko i wyłącznie na doskonałych przepisach, odpowiednim przygotowaniu pizzy, zaangażowaniu profesjonalnego personelu. Tak naprawdę należy pamiętać o odpowiednim wyposażeniu pizzerii. Oczywiście, nie trzeba wydawać fortuny. Grunt, aby wyposażenie było prawidłowo dopasowane i pozwalało na efektywną pracę.
Jakiego rodzaju wyposażenie pizzerii będzie odpowiednie i obowiązkowe? Co należy na pewno zakupić do swojego lokalu gastronomicznego?
Pizze należy wypiekać w dobrych warunkach. Odpowiednio dobrany piec do pizzy będzie odgrywał ważną rolę w wyposażeniu każdej pizzerii. Na rynku można znaleźć najróżniejsze piece. Dwupoziomowy piec do pizzy pozwoli na realizację większej ilości zamówień, dlatego w dużych pizzeriach jest to obowiązkowe wyposażenie. Tradycyjny, jednopoziomowy piec może przydać się w małych lokalach gastronomicznych. Oczywiście, im więcej funkcji, rozwiązań posiada piec do pizzy, tym jego cena jest wyższa.
Pizzę należy przygotowywać w odpowiednich warunkach. Dlatego niezbędne jest wyposażenie takie jak aneks do obróbki mącznej, przygotowania warzyw, a także miejsce do zmywania naczyń. Aneks do obróbki mącznej, czyli przygotowanie ciasta na pizzę. Powinien posiadać odpowiedniej klasy mikser spiralny, który ułatwia wyrabianie ciasta. Miejsce do zmywania naczyń, czyli odpowiedniej wielkości zlew, zmywarka, miejsce na brudne oraz czyste talerze.
Oprócz pieca, należy posiadać przybory, które są niezbędne do zrobienia doskonałej pizzy. Na pewno odpowiednie blachy, radełko do cięcia pizzy, łopata do wyciągania pizzy z pieca oraz oczywiście wałkowarki, które mają na celu ułatwić wyrabianie, formowanie ciasta.
Każda pizzeria, niezależnie od wielkości, powinna posiadać profesjonalne wyposażenie baru. Mowa tutaj o przygotowaniu miejsca, w którym personel będzie zbierał zamówienia, obsługiwał klientów. W takim miejscu znaleźć się musi oczywiście kasa. Dodatkowo na wyposażeniu baru znajdują się inne rzeczy, będące w sprzedaży, jak np. napoje czy alkohol.
Naczynia, szklanki, sztućce, garnki i wszystko, co jest niezbędne do prawidłowego podania pizzy, obsłużenia klienta. W zależności od posiadanych możliwości przestrzennych, wielkości lokalu, należy dobierać ilość niezbędnego wyposażenia kuchennego.