Jak wyposażyć ogródek przy lokalu gastronomicznym, aby przyciągał klientów?

Biznes i finanse
strefa-wiedzy
Jak wyposażyć ogródek przy lokalu gastronomicznym, aby przyciągał klientów?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Sezon letni przyciąga ludzi do wyjść ze znajomymi czy rodziną. Wszak lubimy spędzić czas w promieniach słońca i korzystać z uroków lata, zanim nastaną deszczowe, jesienne i chłodne chwile. Często decydujemy się na korzystanie z ofert lokali gastronomicznych czy to w celu wypicia zimnego piwa, czy poznania nowych smaków i odkrywania kuchni świata.

Część klientów zdecyduje się na posiłek w lokalach klimatyzowanych. Jednakże ogródki przy punktach gastronomicznych cieszą się niesłabnącą popularnością. Swobodna atmosfera, świeże powietrze i korzystanie z pięknych widoków to tylko niektóre z wielu ich walorów. Jednak jak powinniśmy wyposażyć takie miejsce, aby przyciągało uwagę klientów?

Najważniejszy jest klimat miejsca

Warto byłoby zadbać o intymność i komfort w ogródku gastronomicznym. Świetnym pomysłem będzie wykorzystanie miejsca z dostępem do cienia, jaki dają drzewa. Dzięki temu klienci będą mieć możliwość wyboru stolika w pełnym, letnim słońcu albo w kojącym zaciszu koron drzew. Jeśli nie dysponujemy naturalnymi osłonami przed promieniami słońca, dobrym rozwiązaniem są parasole ogrodowe.

Ciekawym elementem budującym klimat miejsca jest światło. Wyposażenie ogródka w delikatne, dekoracyjne lampki ogrodowe z pewnością przyciągnie klientów. W ostatnich latach niezmiernie popularne stały się meble wykonane z drewnianych palet. Są one tanie i proste w wykonaniu, a przy tym niezwykle efektowne i komfortowe. Przy odpowiednim zabezpieczeniu przed czynnikami atmosferycznymi posłużą nam przez wiele sezonów.

Dodatkowym atutem będzie rozprowadzenie nagłośnienia na terenie ogródka gastronomicznego. Nie muszą to być od razu głośniki kolumnowe, ale delikatna muzyka puszczona z pewnością przyciągnie uwagę przechodniów i może zachęcić do wstąpienia na drinka czy obiad.

Informujmy klientów o dostępie do ogródka

Pamiętajmy, że jeśli organizujemy ogródek przy lokalu gastronomicznym, powinniśmy to pokazać. Umieszczenie informacji przed wejściem do naszej restauracji i ogłoszenia w mediach społecznościowych pomogą nam przekazać wiadomość dla gości. Zwróćmy także uwagę, aby w ogródku była dostępna chociaż jedna propozycja posiłku czy napojów. Barek na kółkach z piwem, wózek z lodami czy świeżo wyciskany sok przyciągną klientów, którzy chętniej skorzystają z naszej stałej karty.

Bardzo szeroką ofertę sprzętu, który możemy wykorzystać zarówno w food truckach, jak i w ogródkach gastronomicznych, znajdziemy w sklepie internetowym: https://gastro-pol.pl/. Sklep udostępnia asortyment do wyposażenia dużych restauracji, ale też małych punktów gastronomicznych.

Jak widać stworzenie ogródka gastronomicznego to nie tylko ustawienie na chodniku kilku stolików i krzeseł, ale zadbanie o komfort klientów oraz stworzenie klimatu, który pozwoli naszym gościom na odpoczynek i relaks.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Rodzaje ogrodowych basenów
Rodzaje ogrodowych basenów
Baseny dmuchane   Już bardzo długi czas na naszym rynku dostępne są baseny dmuchane. Jednak aktualnie w wielu sklepach znajdziemy […]