Opakowania próżniowe to sprawdzona metoda na przedłużenie świeżości żywności. Jest powszechnie stosowana przez producentów, ale może być wykorzystywana również w warunkach domowych. Wbrew pozorom, pakowanie próżniowe jedzenie wcale nie jest trudne, o ile posiada się niezbędny sprzęt.
Pakowanie próżniowe to sposób na zdrowe i oszczędne jedzenie – szczelne zamknięcie nie dopuszcza do żywności powietrza, przez co można opóźnić procesy psucia się żywności oraz namnażania się bakterii. Produkty zachowują swój smak, zapach i wszystkie walory odżywcze, a dodatkowo nie wysuszają się. Każde pakowanie próżniowe pozwala na przedłużenie trwałości żywności co najmniej o kilka dni, chociaż zależy to od typu przechowywanego w ten sposób jedzenia.
Próżniowe pakowanie żywności wymaga specjalnej zgrzewarki – https://pakowarkiprozniowe.pl/pl/c/ZGRZEWARKI-DO-POJEMNIKOW/105. W sprzedaży dostępnych jest wiele różnych modeli, przeznaczonych zarówno do użytku domowego, jak i przemysłowego. Zgrzewarki są niezbędne w restauracjach, sklepach spożywczych, a niewielkie urządzenia przeznaczone do pakowania pojedynczych produktów znajdują zastosowanie w domach.