Pączki to jedne z najlepszych wyrobów, jaki można wykonać z ciasta drożdżowego. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad, aby pączki wyszły miękkie i puszyste. Tradycyjnie serwuje się podczas karnawału oraz na Tłusty Czwartek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać je samodzielnie w domu w dowolnym czasie.
Przygotowanie pączków rozpoczyna się od zrobienia zaczynu drożdżowego. Musi on bardzo dobrze się spienić i zwiększyć swoją objętość. Jajko trzeba utrzeć z 4 żółtkami oraz 2 łyżkami cukru na puszystą pianę. Mąkę należy przesiać do miski i wlać do niej gotowy zaczyn, a następnie dołożyć do niej przygotowaną wcześniej pianę. Kolejnym krokiem jest wyrobienie ciasta, do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Na sam koniec należy dolać roztopione i ostudzone masło oraz 2 łyżki spirytusu.
Gdy wszystkie składniki ponownie się połączą ciasto trzeba odłożyć w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować na nieduży placek i dużą szklanką wyciąć kółka, które trzeba rozłożyć na stolnicy lub blacie i pozostawić na kolejne 30 minut. Pączki należy smażyć na gorącym oleju przez około 2 minuty na złoty kolor. Gdy wystygną za pomocą rękawa cukierniczego można napełnić je dowolnym nadzieniem. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub lukrem. W dużych zakładach cukierniczych oraz piekarniach wykorzystuje się specjalne urządzenie, jakim jest maszyna do pączków, która umożliwia wytwarzanie dużej ich ilości w krótkim czasie.