W każdym gospodarstwie domowym bardzo istotnym jest to, by posiadać przynajmniej niewielkie zapasy żywności – w razie awarii prądu lub dnia wolnego od handlu. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest oczywiście lodówka, ale nie sprawdza się ona we wszystkich przypadkach. Jak zatem przechowywać produkty sypkie oraz suche, które nieszczególnie upodobały sobie chłodne warunki?
Jednym z rozwiązań są oczywiście rozmaite pojemniki przeznaczone do bezpośredniego przechowywania żywności. Wykonane z najwyższej jakości tworzywa, odpornego na przemakanie oraz przepuszczanie powietrza, z pewnością świetnie sprawdzą się zarówno w przypadku produktów suchych, takich jak ryż, płatki kukurydziane czy nawet przyprawy, jak również w sytuacji, gdy chcemy przechować śniadanie lub gotowy posiłek i zabrać go ze sobą do pracy albo szkoły. Gdy mowa o pojemnikach próżniowych, warto wyróżnić zarówno modele wykonane z plastiku lub tworzywa sztucznego z kolorowymi pokrywkami, jak również te ze szkła.
Innym świetnym pomysłem jest wykorzystanie dostępnych w zasadzie w każdym domu elementów wyposażenia kuchni i przechowywanie żywności w słoikach na przetwory. Doskonale nadające się zarówno dla kiszonych ogórków czy kapusty, posłużą również w przypadku mąki albo sypkiego ryżu. Zamykane na zatrzask, posiadające gumkę uniemożliwiającą przedostawanie się do środka wilgoci, z pewnością skutecznie ochronią suche produkty przed przemoczeniem oraz utratą swoich właściwości.