Ekspres do kawy (zobacz: Saeco ekspresy do kawy) to urządzenie czasami dosyć kosztowne. Taki wydatek będzie nam się zwracał przez wiele miesięcy i regularnie dostarczał kawę o niezwykłym smaku i aromacie, O ile oczywiście będziemy należycie o niego dbać.
Zbyt wiele osób niestety zapomina o regularnej konserwacji i czyszczeniu swego ekspresu do kawy. Tymczasem, jeżeli nie będziemy odpowiednio dbać o swój ekspres do kawy, sprawiamy nie tylko że jego czas działania znacząco się skróci, ale i przygotowywana w nim kawa będzie coraz dalsza od ideału. Jak zatem powinniśmy dbać o ekspres do kawy, aby jak najdłużej móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem parzonego w nim napoju?
Filtrowanie i odkamienianie wody.
Najważniejszą rzeczą która wpływa nie tylko na smak samej kawy ale i na stan techniczny tego ekspresu jest oczywiście woda jak i będziemy używać do przygotowywania naparu. Do ekspresów wykorzystujemy tylko wodę filtrowaną. Woda z kranu bardzo często jest po prostu zbyt twarda aby móc ją bezpiecznie stosować w ekspresach. W dodatku woda słabszej jakości znacząco pogarsza walory smakowe kawy. Ekspres powinniśmy nie tylko regularnie czyścić, ale i odkamieniać za pomocą specjalnych środków chemicznych. Sprawdź przykładowo: odkamieniacze saeco.
Kolejna bardzo ważna rzecz wpływająca nie tylko na jakość naparu, ale również i mająca znaczenie dla eksploatacji i bezawaryjnej pracy samego ekspresu to oczywiście jakość kawy jaką w danym urządzeniem będziemy parzyć. Starajmy się unikać kaw z dodatkami smakowymi. Ziarna wzbogacane sztucznymi dodatkami smakowymi czy zapachowymi nie tylko obniżają jakość samego naparu ale nie pozostają również bez wpływu na elementy mechaniczne samego ekspresu. Lepkie ziarna smakowe mogą powodować tworzenie się złogów z drobinek kawy co w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do zablokowania się młynka.