Cera dojrzała to stan skóry, który tak naprawdę dotyczy każdego człowieka. Pojawia się wraz z wiekiem i może mieć różny charakter. Warto jednak pamiętać, że odpowiednio pielęgnowana i zadbana może emanować świeżością i naturalnym pięknem przez długie lata.
Zasadniczo skóra dojrzała dotyczy osób w wieku około 45. lat, nie mniej jednak sam proces starzenia się skóry rozpoczyna się już po ukończeniu 25. roku życia, a po trzydziestce nabiera tempa. Wynika to przede wszystkim ze zmniejszonej produkcji kolagenu, czego efektem jest skóra pozbawiona elastyczności, sucha, szara i zmęczona. Z czasem zaczynają pojawiać się także mniej lub bardziej widoczne zmarszczki. U kobiet proces starzenia się skóry najbardziej uwidacznia się w okresie menopauzy – jest to efekt mniejszej ilości estrogenów. Najszybciej starzeje się skóra sucha, wrażliwa, z tendencją do alergii.
Skóra dojrzała wymaga odpowiedniej pielęgnacji – zarówno z zewnątrz, jak i od zewnątrz. Dobrze dobrane zabiegi kosmetyczne, zarówno te wykonywane w gabinecie, jak i w zaciszu własnego domu, w połączeniu z wysokiej jakości, naturalnymi kosmetykami to gwarancja pięknego wyglądu i zdrowej skóry. Równie ważna jest prawidłowa, zbilansowana dieta. Procesów starzenia nie można co prawda cofnąć ani zatrzymać, jednakże przy odrobinie wysiłku można skutecznie spowolnić działanie natury. Wiele kobiet przekonało się, że skutecznym rozwiązaniem są Arkana kosmetyki cena tych produktów jest adekwatna do jakości, a efekty widoczne w stosunkowo krótkim czasie. Co więcej, są to produkty naturalne, pozbawione parabenów, produkowane na bazie naturalnych składników, przeznaczone do każdego rodzaju skóry.
Kolejną kwestią, którą należy uwzględnić w trosce o zdrową skórę, jest zbilansowana dieta, bogata w warzywa, owoce i ryby morskie. Optymalne efekty pozwala osiągnąć połączenie zdrowej diety oraz wykonywanych w gabinetach kosmetycznych zabiegów biostymulujących, których celem jest pobudzenie naturalnej produkcji kolagenu. W codziennej diecie nie powinno więc zabraknąć owoców cytrusowych, awokado, nasion dyni, sałaty, czosnku, pomidorów chlorelli, łososia, jajek czy wywaru z kości. Informacje o właściwościach wspomnianych produktów spożywczych można znaleźć tutaj: https://wirtualnaklinika.pl/jedzenie-stymulujace-produkcje-kolagenu. Planując codzienną dietę, należy zachować odpowiednie proporcje, zwracając jednocześnie uwagę na wartości odżywcze i kaloryczność posiłków.