Orientalna kuchnia, od wielu lat, niezmiennie cieszy się ogromną popularnością. Wyjątkowe połączenia smaków, intensywne przyprawy i aromatyczne zapachy sprawiają, że nie tylko chętnie zamawiamy dania orientalne w restauracjach, ale także przyrządzamy je w domach. Popularnym ich składnikiem jest zaś papier ryżowy. W jaki sposób można go wykorzystać w swojej kuchni?
Papier ryżowy jest stosowany w wielu tradycyjnych daniach chińskich i wietnamskich. Jest wykonany z mąki ryżowej, wody oraz soli, stanowi więc bardzo zdrowy i bogaty w wartości odżywcze dodatek do dań. Przed przygotowaniem, papier jest sztywny i bardzo kruchy, po zmoczeniu staje się zaś elastyczny i klejący. Z papieru ryżowego można przygotować choćby sajgonki, czyli orientalne krokiety z aromatycznym nadzieniem, lub chińskie pierożki. Można wykorzystać do nich różnego rodzaju farsze, także mięsne, a następnie smażyć je na głębokim tłuszczu – będą wówczas bardzo chrupiące.
Posiadając oryginalny, dobrej jakości papier ryżowy, jak na z następującej strony https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/papier-ryzowy-22cm-400g-ok-40-szt/, można z nim nieco poeksperymentować. Warto przyrządzić choćby zdrowe i łatwe w wykonaniu przekąski – rollsy. Wystarczy pokroić w słupki dowolne warzywa (np. marchew, seler naciowy, paprykę i awokado), dodać do tego wędzonego łososia lub grillowane krewetki, a następnie zawinąć je ciasno w zwilżony papier ryżowy. Takie rollsy najlepiej podawać z sosem sojowym i sezamem. Pysznie, zdrowo i ekspresowo!