Jednym z ulubionych dań mieszkańców Tajlandii oraz turystów odwiedzających ten kraj jest pad thai, czyli smażony ryż przyrządzany z dodatkiem różnych składników, takich jak choćby jajka, krewetki, czosnek, kiełki fasoli, sok z cytryny, cukier czy sos sojowy. Całość jest zazwyczaj doprawiana dla smaku drobno posiekanymi orzeszkami. Wiele ciekawych przepisów znajdziemy na licznych kulinarnych serwisach internetowych.
Pad thai to potrawa serwowana w niemal każdym lokalu gastronomicznym oraz na straganach ulicznych w Tajlandii. Cena za jedną porcję jest niezwykle atrakcyjna, a na dodatek danie jest bardzo smaczne — stąd jego ogromna popularność. Wywodzi się ono z Chin, ale współczesna wersja została rozpowszechniona przez feldmarszałka Plaeka Pibulsongkrama w latach 40-tych XX wieku. W tamtym czasie kraj był nękany licznymi powodziami, a wszelkie dania poddawane głębokiej obróbce termicznej przyczyniały się do znacznego zmniejszenia ryzyka zachorowania na groźne choroby zakaźne. Pad thai przygotowuje się zawsze w specjalnym naczyniu zwanym wokiem, czyli głębokiej patelni z grubym dnem. Najpierw podsmaża się czosnek oraz krewetki, następnie dodaje mięso kurczaka i tofu, a po krótkim czasie również jaja i pozostałe składniki. Tak podsmażoną całość należy połączyć z ryżem albo makaronem, dokładnie zasmażyć i doprawić sosem (z ketchupu, wody, cukru oraz słonego sosu sojowego) i sokiem z limonki. Jeśli ma to być z prawdziwego zdarzenia kuchnia tajska przepisy warto wyszukiwać w dobrych książkach kucharskich i na tematycznych serwisach kulinarnych.