Rozpoczynając jakąkolwiek dietę, czy chcąc zmienić swój tryb życia – warto zacząć od naprawdę prostych zmian. Jedną z nich, prostą, ale i szalenie ważną – jest wyeliminowanie białego cukru z diety lub zastąpienie go zdrowszymi alternatywami. Rynek oferuje szeroki wybór słodzików – zarówno naturalnych jak i sztucznych. Jednak jaki wybór będzie najlepszy?
– Ksylitol – jest to cukier wytwarzany z kory brzozy, 100 gram ksylitolu dostarcza 240 kcal, czyli prawie 50% mniej niż tradycyjny biały cukier. Ma niski indeks glikemiczny, więc idealnie sprawdzi się u diabetyków, czy cierpiących na insulinooporność.
– erytrol / erytrytol – 100 g dostarcza zaledwie 20 kcal, dlatego będzie dobrym zamiennikiem cukru w dietach redukcyjnych czy dietach cukrzycowych i z niskim indeksem glikemicznym. Jest odrobinę mniej słodki niż tradycyjny cukier, jednak zachowuje swoje właściwości słodzące zarówno w niskich jak i wysokich temperaturach. Erytrol jest uważany za najzdrowszy zamiennik cukru na rynku.
– miód – niesie za sobą wiele właściwości zdrowotnych, jednak jest bardzo kaloryczny (ok. 310 kcal / 100 g). Pod wpływem obróbki cieplnej powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje właściwości zdrowotne.
– syrop klonowy – dostarcza 270 kcal w 100 g. Podobnie jak miód nie nadaje się dla diabetyków, jednak pod wpływem temperatury nie traci swoich właściwości.
– stewia – nie dostarcza w ogóle kalorii, ma zerowy indeks glikemiczny, jednak jej stosowanie może powodować efekty przeczyszczające.
Rynek oferuje także wiele innych zamienników cukru, jednak najpopularniejsze z nich to właśnie te wymienione powyżej. Dokonując wyboru alternatywy warto kierować się właściwościami zdrowotnymi, jak i kalorycznością wybranego słodzika – gdyż nadmierna podaż energii dostarczana z dietą wpływa na wzrost masy ciała, a docelowo na powstawanie wielu chorób współistniejących wraz z nadwagą czy otyłością.