Jakie zdrowe właściwości posiada w swym składzie mięso?

Lajfstajl
strefa-wiedzy
Jakie zdrowe właściwości posiada w swym składzie mięso?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia potrawy złożonej z kawałka dobrego mięsa. Mimo, iż od wielu lat trwa debata nad tym, czy spożywanie mięsa jest zdrowe oraz konieczne warto zauważyć, że mimo iż, jest ono bogate w tłuszcz posiada także wartościowe substancje odżywcze. Jest ono przede wszystkim cennym źródłem białka, które jest budulcem masy mięśniowej oraz kości.

Dlaczego warto jeść mięso?

Mięso białe, czyli kurczak, indyk, cielęcina oraz królik jest zdecydowanie najchudsze ze względu na małą zawartość tłuszczu. W jego składzie znaleźć można także wartościowe kwasy nienasycone, które pełnią ważną rolę chroniąc organizm np. przed rozwojem miażdżycy. Dostarcza ono także spore ilości białka. Mięso czerwone, czyli wołowina, wieprzowina, kaczka oraz baranina zawierają w swoim składzie więcej tłuszczu, dlatego ich spożywanie warto ograniczyć do 2-3 razy w tygodniu. Jest jednak bogatym źródłem żelaza, które jest o wiele lepiej przyswajalna niż to, które pochodzi z roślin. Bardzo istotne z punktu widzenia zdrowia jest sposób, w jaki mięso jest przyrządzane. Lepiej zrezygnować ze smażenia na tłuszczu, ponieważ zwiększy to ogólną kaloryczność potrawy. Zdecydowanie zdrowszą alternatywą jest pieczenie lub grillowanie. Niezwykle ważne jest także źródło, z którego pochodzi mięso. Warto wybierać lokalnych hodowców i dostawców, którzy dbają o to, aby było ono najwyższej jakości. Takie zdrowe produkty mięsne znaleźć można m.in. pod następującym adresem https://paczkazrusiborza.pl/produkt/salceson-z-rusiborza-030-kg/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Programowanie plc – zastosowanie
Programowanie plc – zastosowanie
PLC, czyli Programmable Logic Controller, to Programowalny Sterownik Logiczny. Jest to rodzaj mikroprocesora, który ma za zadanie kierować maszyną, a […]